Soittimen hankinta
Soitonopiskeluun tarvitaan oma soitin, jonka voi ostaa uutena tai käytettynä tai vuokrata opistolta. Oma opettaja osaa parhaiten neuvoa, millainen soitin on tarpeen ja mistä se kannattaa hankkia. Soittimet ovat aina yksilöitä, joita pitää kokeilla ennen ostopäätöstä, joten opettajan asiantuntevaa mielipidettä kannattaa kysyä.
Soitinvuokraus
Opisto vuokraa soittimia oppilaiden käyttöön. Kokoelmassa on erikokoisia jousisoittimia, puhaltimia, harmonikkoja, kanteleita sekä kitaroita. Soittimen vuokra-aika on maksimissaan 3 vuotta. Vuokrakausi on 1.8.–31.7. Soitinvuokra laskutetaan erikseen syys- ja kevätlukukaudelta. Soitinvuokra on 60,- euroa lukukaudelta. Mikäli soittimen vuokraa/palauttaa kesken lukukauden, se ei tuota soitinvuokran alentamista tai palautusta. Opiston ulkopuolisille maksu on kaksinkertainen. Opisto ei ole vakuuttanut soitinta. Mikäli soitin katoaa, särkyy tms., vahingosta vastaa vuokraaja. Soittimen osat (esim. kielet) eivät kuulu vuokrahintaan.
Nuottimateriaali ja muut tarvikkeet
Musiikinopiskelussa tarvitaan myös nuottimateriaalia ja soittimesta riippuen vaikkapa nuottitelinettä tai soittimen vaihdettavia kieliä. Oma opettaja neuvoo näissäkin hankinnoissa. Soittotunnilla tarvittaville nuoteille on hyvä hankkia oma kansio.
Tietoa eri soittimista
Sopiva aloitusikä vaihtelee soittajan ja soittimen mukaan. Siihen voivat vaikuttaa käden koko, joissakin puhaltimissa hampaiden kehitys tai vaikka se, antaako pieni lapsi ohjata itseään. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää. Opintojen alussa on hyvä, että vanhemmat tulevat mukaan pienten lasten soittotunneille kuuntelemaan harjoitteluun liittyviä ohjeita. Vanhempien läsnäolo tunneilla mietitään yhdessä opettajan, oppilaan ja vanhempien kanssa. Vanhempien toivotaan valvovan lasten kotiharjoittelumäärää ja soittoasentoa kotona.
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa musiikin opiskelua, joten toivotamme myös aikuiset tervetulleiksi!
1. Kosketinsoittimet: piano, cembalo, urut, harmonikka
2. Kielisoittimet: kitara, sähkökitara, sähköbasso, kantele
3. Jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, gamba
4. Lyömäsoittimet
5. Puupuhaltimet: huilu, nokkahuilu, klarinetti, oboe, fagotti, saksofoni
6. Vaskipuhaltimet: trumpetti, pasuuna, käyrätorvi, tuuba, baritonitorvi
7. Laulu
8. Kansanmusiikki/-laulu
Kosketinsoittimet
Piano
Pianonsoiton voi aloittaa noin 4–9 -vuotiaana. Opintojen edellytyksenä on, että oppilaalla on kotonaan piano. Aloittelijakin tarvitsee hyvän soittimen. Paras soittotuntuma on akustisessa pianossa tai sähkö- eli digipianossa, jossa on vasarakoneisto. “Aito soittotuntuma” tai “painotetut koskettimet” digipianossa eivät aina tarkoita sitä, että soittimessa on vasarakoneisto. Urut, sähköurut ja vastaavat ovat eri soittimia eivätkä sovellu pianonsoiton opiskeluun. On aina hyvä pyytää opettajaa kokeilemaan soitinta ennen ostopäätöstä. Varsinkin jos aikomuksena on ostaa käytetty piano, kannattaa kysyä opettajan ja pianonvirittäjän mielipide soittimesta. Vasarakoneistolla varustetut digitaaliset pianot tosin eivät vaadi viritystä ja niissä voi olla myös ns. silent-toiminto. Piano on monipuolinen soitin, jolla voi soittaa kaikenlaista musiikkia: vaikkapa 1500-luvun kosketinsoitinmusiikkia, Beethovenia, romanttisia virtuoositeoksia, nykytaide- musiikkia, bluesia, Lady Gagaa… Opistossa pianistit soittavat soolokappaleiden lisäksi myös yhdessä muiden soittajien ja laulajien kanssa. Pianonsoiton perusteiden hallinnasta on hyötyä kaikille soittajille ja laulajille.
Cembalo
Cembalo on pianon ”isoisä”, siis kosketinsoitin 1500-1700-luvuilta. Cembalonsoitto on suositeltavaa kaikille pianisteille, sillä se antaa näkemystä pianon historiasta ja kehityksestä sekä antaa uusia ulottuvuuksia pianonsoittoon tai sen voi luonnollisesti valita sivuinstrumentiksi minkä tahansa soittimen edustaja. Se on myös erinomainen aloitussoitin lapsille, sillä kevyen kosketuksensa ja kapeiden koskettimiensa vuoksi se sopii pienillekin sormille eikä lempeä ääni kuulu naapuriin. Aloitusikä voi olla sama kuin pianossa, n. 5–99 -vuotta! Repertuaari on yhdistelmä perinteistä pianokouluohjelmistoa ja vanhempaa musiikkia. Cembalolle on kirjoitettu myös paljon nykymusiikkia yksin tai yhtyeissä soittamiseen, joten opiskeluohjelmisto ei rajoitu pelkästään ”vanhaan” musiikkiin. Netistä voi löytää pienen cembalon jopa parilla sadalla eurolla. Piano on kuitenkin ihan hyvä harjoitussoitin kotona.
Urut
Urut, joita kutsutaan myös pilliuruiksi tai kirkkouruiksi, on yhdistetty puhallin- ja kosketinsoitin, jossa on paineilman avulla soivat pillit. Se muodostuu pillistö(i)stä, ilmanantolaitteista ja koneistosta, joka käsittää myös soittopöydän. Yleensä sähköllä toimiva puhallin puhaltaa ilmaa urkujen koon mukaan yhteen tai useampaan varastopalkeeseen, josta ilma johdetaan ilmakanavia pitkin ilmalaatikoihin ja soittoventtiilin kautta ilmalaatikossa olevan reiän päällä olevaan pilliin soittopöydässä olevaa kosketinta painettaessa. Urkujen ääniala on yleensä hyvin laaja. Suuret urut ovat mitoiltaan ja äänen dynamiikaltaan suurin ja samalla tekniikaltaan monimutkaisin akustisista soittimista.
Harmonikka
Harmonikansoiton voi aloittaa noin 5–9 -vuotiaana. Soittimen kuljettamisessa tarvitaan vanhempien apua. Harmonikan hankinnasta sovitaan aina yhdessä opettajan kanssa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt harmonikat tai soittimen vuokraus.
Kielisoittimet
Kitara
Kitaransoiton voi aloittaa jo noin 5-vuotiaana. Yleisin aloitusikä on 7–9 vuotta. Soitin ja tarvittavat välineet hankitaan opiskelun alkaessa yhdessä opettajan kanssa. Kitara on monipuolinen soolo-, säestys-, kamarimusiikki- ja orkesterisoitin. Miellyttävä äänen voimakkuus ei häiritse muita perheenjäseniä eikä seinänaapureita.
Sähkökitara
Sähkökitara on perinteisen rock-, blues- ja myös heavymusiikin ikonisin instrumentti. Sähkökitara taipuu myös muihin tyyleihin saumattomasti, kuten pop-, jazz-, funk-, tanssi- ja vaikkapa latin-musiikkiin. Instrumentti on lähtökohtaisesti yhtyesoitin, jolloin instrumentin rooli on pääosin säestävä, mutta usein myös solistinen, esim. kitarasoolojen kohdalla. Sähkökitaran soittoon kuuluu oleellisena osana myös oheislaitteisto, mm. vahvistimet ja efektit. Kotiharjoitteluun on saatavana runsas valikoima pieniäänisiä ja -kokoisia harjoitusvahvistimia.
Sähköbasso
Basson rooli orkesterissa/yhtyeessä on matalimpien äänten tuottaminen. Sähköbassoa kutsutaan usein yhtyeen tärkeimmäksi soittimeksi, sillä instrumentilla luodaan pohja yhtyeen harmonialle, mutta myös rytmiselle svengaavuudelle, nk. groovelle. Sähköbasso mielletään säestysroolissa olevaksi soittimeksi, mutta kautta historian on monissa yhtyeissä, niin suomalaisissa kuin ulkomaisissakin, sähköbasso noussut solistiseen rooliin. Sähköbasson soittoon kuuluu myös oheislaitteisto, ensisijaiseti vahvistimet, mutta myös efektit.
Kantele
Kanteleensoiton opiskelu aloitetaan yleensä 5–9 -vuotiaana. Soitinta ei kannata hankkia keskustelematta ensin opettajan kanssa. Yleensä ensimmäisellä tunnilla neuvotellaan opettajan kanssa siitä, hankitaanko soitin käytettynä vai uutena suoraan rakentajalta. Lisäksi on hyvä hankkia soitinpöytä. Aloittelijan soitin on useimmiten ns. kotikantele, mutta on myös mahdollista aloittaa suoraan koneisto- eli konserttikanteleella. Opistolla on kantele, joten omaa soitinta ei tarvitse kuljettaa mukana tunneilla.
Jousisoittimet
Viulu/Alttoviulu
Viulun- ja alttoviulunsoiton voi aloittaa noin 5–9 -vuotiaana. Opettaja auttaa soittimen koon määrittelyssä sekä soittimen hankinnassa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt viulut tai soittimen vuokraus. Viulu/alttoviulu on erinomainen kamarimusiikki-, orkesteri- ja soolosoitin. Opistossa toimii useita orkestereita ja pienyhtyeitä, joihin jousisoittajat osallistuvat opintojensa aikana.
Sello
Sellonsoiton voi aloittaa noin 5–8 -vuotiaana. Opettaja auttaa soittimen oikean koon määrittelyssä sekä soittimen hankinnassa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt sellot tai soittimen vuokraus. Sello on kaunisääninen orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoitin.
Kontrabasso
Kontrabassonsoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Soittimen suuren koon vuoksi lapset tarvitsevat kuljetusapua. Opettaja avustaa soittimen hankinnassa, soitinkokoja on useita. Kontrabassoa voidaan soittaa seisten tai istuen. Kontrabasso on tärkeä soitin orkesterissa ja myös monipuolinen kamarimusiikkisoitin.
Gamba
Gamba (viola da gamba) on renessanssi- ja barokkiajan soitin, jota on alettu viime vuosina soittaa uudelleen. Gamba on sukua kontrabassolle, ja siinä on 6–7 kieltä, otenauhat ja jousessa alapuolinen ote. Gamboja on erikokoisia, diskantti, tenori ja basso, erikokoisista gamboista muodostuu yhtye, consort. Gambansoiton voi aloittaa n. 6-vuotiaana diskantilla. Otenauhat helpottavat soittamisen aloittamista. Vanhan musiikin lisäksi sillä voi soittaa muutakin musiikkia, esimerkiksi kansanmusiikkia.
Lyömäsoittimet
Rumpujensoiton voi aloittaa kun lapsi ylettyy soittimille ja pystyy keskittymään opetukseen. Alussa soitetaan rytmisoittimia, pikkurumpua, rumpusettiä ja erilaisia lyömäsoittimia. Sen jälkeen opetukseen tulee mallettisoittimet (esim. marimba, vibrafoni, kellopeli tai ksylofoni). Ensimmäisen vuoden jälkeen voi mennä erilaisiin yhtyeisiin ja orkestereihin. Lyömäsoittimissa on mahdollista valita pääaineeksi rumpusetti tai lyömäsoittimet. Perusopinnot ovat kaikille samat. Omaksi soittimeksi suositellaan rumpusetin hankkimista.
Puupuhaltimet
Huilu
Poikkihuilunsoiton voi aloittaa aikaisintaan 6–7 -vuotiaana. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Pienellä soittajalla on aluksi käyrä suukappale. Kun kädet kasvavat pituutta, vaihdetaan huiluun suora suukappale (= täysimittainen huilu). Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt huilut tai soittimen vuokraus. Huilu on ilmeikäs ja monivivahteinen soitin. Se soveltuu upeasti soolo-, kamarimusiikki- ja orkesterisoittimeksi.
Nokkahuilu
Soittimen suomenkielinen nimi tulee sen nokkamaisesta suukappaleesta. Italiankielinen flauto dolce tarkoittaa suloista huilua. Englanninkielinen recorder tarkoitti alunperin soitinta, joka hyräilee pehmeästi ja laulaa kuin lintunen. Nokkahuilulla voi soittaa muutakin kuin vain pieniä melodioita – kuten tehdään usein, kun sitä käytetään koulusoittimena. Sillä voi soittaa ”kunnon” klassista musiikkia ja esim. kansanmusiikkia. Opistossa nokkahuilua soitettaessa pää- tai sivuaineena käytetään pääasiassa sopraano- ja alttonokkahuiluja. Yhtyeissä tarvitaan lisäksi tenoria ja bassoa, joskus myös sopraniinoa. Kouluissa käytetään usein saksalaisotteisia soittimia, mutta opistossa barokki- eli englantilaisotteisia. Nokkahuilunsoiton aloittamisiälle ei ole ylärajaa. Lapset voivat aloittaa sen soittamisen noin 6-vuotiaasta ylöspäin, mikseipä nuorempinakin. Nokkahuilua voi käyttää myös valmennussoittimena ennen kuin lapsi voi ikänsä ja kokonsa puolesta aloittaa muiden puhaltimien soittamisen.
Klarinetti
Klarinetinsoiton voi aloittaa noin 8–10 -vuotiaana riippuen lapsen fysiikasta ja siitä jaksaako hän kannattaa soitinta. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt klarinetit tai soittimen vuokraus. Klarinetti on kaunisääninen kamarimusiikki- ja orkesterisoitin.
Oboe
Oboe kuuluu puupuhallinperheeseen ja sitä käytetään orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoittimena. Oboensoiton voi aloittaa aikaisintaan noin 8-vuotiaana. Opiskelu aloitetaan yleensä muovisella soittimella, jonka hankinnassa opettaja auttaa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt oboet tai soittimen vuokraus. Alussa opettaja valmistaa soittimen suukappaleet eli röörit ja opastaa myöhemmin niiden teossa.
Fagotti
Fagotinsoiton voi aloittaa 11–13 -vuotiaana, käden koosta riippuen. Soittimen hankinnassa kannattaa kysyä opettajan asiantuntevaa mielipidettä. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt soittimet tai soittimen vuokraus. Fagotti on puupuhallinperheen matalin soitin, jossa on pehmeä ja lämminsävyinen ääni. Fagottia on vaivattomampi puhaltaa kuin esim. oboeta, sillä äänen saamiseen riittää pienehkö paine. Röörit eli suukappaleet tehdään opettajan avustuksella käsin, joten pientä askarteluakin riittää.
Saksofoni
Saksofoni on metallirunkoinen puhallinsoitin. Adolphe Sax, alun perin belgialainen keksijä, rakensi ensimmäiset saksofoninsa vuoden 1841 ja 1846 välillä Pariisissa, ja patentoi saksofonin vuonna 1846. Keksinnössään Sax yhdisti yksilehtisen puupuhaltimen, kuten klarinetin, äänenmuodostuksen oboen kartiomaiseen putkirakenteeseen ja läppäjärjestelmään. Tämä tuotti aivan uudenlaisen soinnin. Vaikka saksofonin runko on metallista, se luetaan puupuhaltimiin äänen tuottamistavan vuoksi. Saksofonia käytetään paljon mm. jazzmusiikissa. Saksofonin soiton voi aloittaa 10-vuoden tienoilla kun sormet ovat riittävän pitkät. Yläikärajaa ei ole. Pienemmillä aloittajilla tulisi olla ylhäällä ja alhaalla 4 rautahammasta ja sormissa riittävästi pituutta. Oman soittimien hankinnassa kannattaa olla tarkkana ja neuvoa kannattaa kysyä opettajalta. Saksofonitunneilla soitetaan ohjelmistoa lähinnä rytmimusiikin puolelta. Tunneilla edetään oppilaan mieltymyksiä ja tavoitteita kuunnellen kuitenkaan unohtamatta instrumenttihallinnan ja nuottienlukutaidon kehittämisen merkitystä. Myös korvakuulolta soittamista ja improvisaatioharjoituksia tehdään alusta alkaen.
Vaskipuhaltimet
Trumpetti
Trumpetinsoiton aloittaminen on mahdollista heti, kun yläetuhampaat ovat vaihtuneet eli noin 6-vuotiaasta aina yläasteikäiseksi saakka. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt soittimet tai soittimen vuokraus. Soittimia on erikokoisia: pienimmille taskutrumpetti, vähän isommille kornetti ja täysikokoisille trumpetti.
Pasuuna
Nämä soittimet ovat isompia ja painavampia kuin esimerkiksi trumpetti. Soitonopiskelun aloittaminen on näin ollen enemmän kiinni lapsen koosta kuin iästä. Pasuuna on mitoitettu aikuisen soittimeksi, mutta jo murrosiässä voi kokeilla soiton aloittamista.
Käyrätorvi
Käyrätorvensoiton voi aloittaa noin 7-vuotiaana. Vanhemmat toimivat tarvittaessa soittimien kuljettajina. Ennen soittimen hankintaa vanhempien kannattaa neuvotella opettajan kanssa. Soittimia on erikokoisia. Pienimmät aloittavat lastenmallilla. Huumori ja työnilo auttavat opiskelussa.
Tuuba/Baritonitorvi
Tuuba on vaskiperheen isoin soitin. Se on bassosoitin. Sillä voi soittaa myös sooloja. Sen voi aloittaa lapsen koon mukaan. Tuubaa soitetaan orkestereissa, puhallinorkestereissa, bändeissä sekä vaskiyhtyeissä.
Baritonitorvensoiton voi aloittaa myös pienemmällä altto- tai tenoritorvella. Ennen soittimen hankintaa vanhempien kannattaa neuvotella opettajan kanssa. Instrumentit ovat rakenteellisesti erilaisia ja erikokoisia.
Laulu
Laulunopiskelun voi aloittaa n. 13-vuotiaana. Nuotinlukutaito ja jonkin soittimen soittotaito ovat suotavia. Omien laulutuntien lisäksi laulajat voivat osallistua klassisen ja poplaulun ryhmätunneille. Yhteismusisointia voidaan toteuttaa esimerkiksi bändien, akustisten yhtyeiden tai pianon kanssa.
Kansanmusiikki/-laulu
Kansanmusiikissa opitaan erilaisia soitto- ja laulutyylejä. Luova musisointi sekä korvakuulolta oppiminen on kansanmusiikissa tärkeää. Kansanmusiikki on arvokas perintö, joka tarjoaa hyvän pohjan omaehtoiseen musisointiin ja erilaiset musiikkikulttuurit tarjoavat loputtomasti tutkittavaa ja teknistä haastetta. Kansanmusiikki suhtautuu avoimesti muihin musiikin lajeihin. Kansanmusiikki on myös tanssillista, jossa rytminkäsittely ja svengi ovat tärkeitä elementtejä improvisoinnin lisäksi. Kansanlaulussa keskitytään monipuoliseen äänenkäyttöön ja tarinoiden tulkintaan ja esityskäytäntöihin.