Musiikin hahmottamistaitojen
opiskelu on tärkeä osa musiikkiopintoja. Hahmotustaitojen ryhmäopetus sisältyy pääaineen lukukausimaksuun. Musiikin hahmotustaitojen opiskelun aloittaminen on hyvä ajoittaa niin, että opinnot kulkevat rinnakkain toisiaan tukien. Musiikin hahmotustaitojen opintoja voi opiskella joko ryhmäopetuksessa tai ns. integroituna pääaineen oppituntien yhteydessä. Opinnoissa käydään läpi nuotinlukuun ja nuotinkirjoitukseen liittyviä asioita, harjoitetaan laulua, rytmiikkaa, tutustutaan musiikkisanastoon ja myöhemmissä kokonaisuuksissa mm. musiikin historiaan. Pääaineen opettaja neuvoo ja opastaa kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja opiskelusta ja opintokokonaisuuksista löytyy musiikin opetussuunnitelmasta.
Perusopinnot
Musiikin hahmottamisen (säveltapailun ja musiikinteorian) opiskelu aloitetaan yleensä noin 10–11 -vuoden ikäisenä. Perusopinnoissa musiikin hahmottaminen koostuu tasoista 1–4, joista 4 on ns. yleistä musiikkitietoa sisältävä opintojakso. Opetuksen tavoitteena on, että oppilas oppii lukemaan, kirjoittamaan ja hahmottamaan musiikkia sekä tuntemaan musiikin historiaa ja sen eri tyylisuuntia. Kaikki perusopintojen tasokurssit kestävät ryhmäopetuksena toteutettuna yhden lukuvuoden. Viikoittainen oppitunnin kesto määräytyy ryhmän koon ja opetuksen toteuttamisjärjestelyjen mukaan, pääsääntöisesti kuitenkin joko 60 min (MuHa 1–2) tai 90 min (MuHa 3–4). Musiikin hahmottamisen opinnot etenevät rinnakkain soitinopetuksen kanssa. Ryhmäopetuksen sijaan hahmotustaitojen opinnot voi suorittaa myös integroituna soitinopetukseen.
Syventävät opinnot
Syventävien opintojen musiikin hahmotustaitojen opetus on jaksotettu seuraavasti:
• MuHa 5 (teoria)
• MuHa 6 (säveltapailu)
• MuHa 7 (syventävä musiikkitiedon ja musiikin kuuntelun kurssi)
• MuHa 8 (harmoniaoppi)
Syventävien opintojen musiikin hahmotusaineiden opetusta voidaan järjestää toteutuvien ryhmäkokojen ja tarpeen mukaan erilaisin opetusjärjestelyin esim. ryhmäopetuksena, osittain etäopetuksena sekä myös instrumenttiopetukseen integroituna. Opetuksen sisällöissä otetaan huomioon oppilaan lopputyön valmistamisen tukeminen. Kurssit 7 ja 8 ovat keskenään valinnaisia. MuHa 7 on sisällöllisesti painottunut musiikin kuunteluun, musiikkiteknologiaan, musiikinhistoriaan ja tyylintuntemukseen. MuHa 8, harmoniaoppi, on erityisesti musiikin ammattiopintoihin suuntautuville oppilaille suositeltu kurssi. Musiikkiteknologian hyödyntämiseen ja käyttämiseen harjaantuminen on tärkeä osa syventävien opintojen musiikin hahmotusaineiden opintoja.
MuHa-ryhmät
SAVONLINNA
MuHa 1, ti 16.30–17.30 – Kirsi Laamanen
MuHa 2, I ryhmä, ke 16.00–16.45 – Kirsi Laamanen
MuHa 2, II ryhmä, ke 16.45–17.30 – Kirsi Laamanen
MuHa 3, ke 17.30–19.00 – Kirsi Laamanen
MuHa 4, ma 16.00–17.00 – Katri Susitaival
Syventävien opintojen tasojen 5-8 opetuksen järjestäminen katsotaan lukuvuosittain tapauskohtaisesti.