Musiikin yksilöopetus
Musiikinopetusta annetaan seuraavissa soittimissa ja laulussa:
– jousisoittimet: alttoviulu, gamba, kontrabasso, sello, viulu
– kielisoittimet: kantele, kitara, sähköbasso, sähkökitara
– kosketinsoittimet: cembalo, harmonikka, piano
– lyömäsoittimet: lyömäsoitin, rumpusetti
– puupuhaltimet: huilu, klarinetti, saksofoni
– vaskipuhaltimet: baritonitorvi, käyrätorvi, pasuuna, trumpetti, tuuba
– laulu
– kansanmusiikki/-laulu
Tutustu tarkemmin soittimien ja laulun esittelyvideoihin täällä!
Rajallisesta oppilaspaikkamäärästä johtuen hakija ei välttämättä saa oppilaspaikkaa heti. Jos oppilaspaikkaa ei voida järjestää heti, jää hakija jonoon odottamaan. Oppilaspaikan vapautuessa tai sopivan ryhmän löytyessä paikkaa tarjotaan välittömästi. Tämä voi tapahtua missä vaiheessa lukuvuotta tahansa, eikä se velvoita ottamaan paikkaa vastaan. Hakijoille ei tehdä musikaalisuustestiä. Oppilaaksi ottamiseen voivat vaikuttaa mm. mahdollinen musiikkileikkikoulun tai soitinkarusellin opettajan lausunto, aikaisempi musiikkiharrastus, tehdyt suoritukset tai musiikkiluokalla opiskelu. Aiempia opintoja ei kuitenkaan vaadita.
Musiikin oppilaaksi hakeutuva valitsee pääaineen, joka voi olla soitin tai laulu. Pääaineen oppitunnin pituus on pääsääntöisesti 45 minuuttia/viikko. Pääaineopintojen lisäksi opintojen kokonaisuuteen samalla lukukausimaksulla sisältyy musiikin hahmottamisen ryhmäopetus (musiikin luku- ja kirjoitustaito), yhteismusisointi ja orkesterisoitinten osalta osallistuminen orkesteriin tai bändisoittoon.
Perusopintojen tavoitteena:
- oppilas oppii musiikin esittämiseen ja yhteismusisointiin tarvittavia soitintaitoja
- oppilas oppii lukemaan, kirjoittamaan, kuuntelemaan ja tuntemaan musiikkia
- oppilas kehittää musiikillista ilmaisukykyään ja esiintymistaitoaan
- oppilas oppii tekemään omaa musiikkia ja kehittämään improvisointitaitojaan
OPINTOKOKONAISUUDET
Perusopinnot kestävät yleensä n. 10 vuotta. Musiikin opiskelu edellyttää sitoutumista ja musiikillista innostusta eikä oman työn eli harjoittelemisen ja musiikin kuuntelun merkitystä edistymiselle voi liikaa korostaa.
Musiikin perusopintojen solististen aineiden opinnot jakautuvat perustasoihin 1, 2 ja 3. Kunkin tason saavuttamiseen kuluu yleensä 2–3 vuotta, perustaso 1 saavuttamiseen yleensä jonkin verran kauemmin.
Musiikin perusopintojen oppimäärään sisältyvät edellä mainitut solistisen pääaineen perustasot sekä musiikin hahmottaminen (MuHa). Musiikin hahmottamiseen sisältyvät säveltapailun ja teorian perustasot 1 ja 2 ovat yleensä kaksivuotisia ja MuHa 3 sekä yleisen musiikkitiedon perustaso yksivuotisia.
Oppilaiden opinto-ohjelmaan kuuluu olennaisena osana yhteismussisointi; orkesterissa ja/tai erilaisissa yhtyeissä, aina soittimen mukaan viimeistään siinä vaiheessa, kun perustaso 2 on suoritettu. Tarkemmat tiedot opiskelusta ja opintokokonaisuuksista löytyvät opetussuunnitelmasta.
PÄÄTTÖTODISTUS
Perusopintojen päättötodistuksen oppilas saa suoritettuaan solistisen pääaineen perustason 3 sekä yllä mainitut musiikin hahmottamiseen sisältyvät tasot. Perusopintojen päättötodistukseen vaadittavat tasosuoritukset tehdään keskimäärin 8–10 opintovuoden kuluessa.
Syventävien opintojen tavoitteena:
- kehittää edelleen oppilaan musiikin perustasolla saavuttamia taitoja ja tietoja niin, että hän saa valmiudet musiikkiharrastuksen itsenäiseen jatkamiseen tai ammattiopintoihin hakeutumiseen
- laajentaa oppilaan musiikin hahmotustaitoja ja eri tyylien tuntemusta sekä syventää oppilaan kykyä luovaan ilmaisuun musiikin keinoin
- auttaa oppilasta valmistamaan lopputyö
OPINTOKOKONAISUUDET
Syventävissä opinnoissa kehitetään edelleen musiikin perusopinnoissa hankittuja taitoja. Tavoitteena on luoda edellytykset musiikkiharrastuksen itsenäiseen jatkamiseen tai musiikin ammattiopintoihin. Syventävät opinnot kestävät noin neljä vuotta.
Musiikin syventävissä opinnoissa suoritetaan soitinopintojen syventävä opintokokonaisuus joka sisältää lopputyön sekä musiikin hahmottaminen, joihin sisältyy musiikin teorian (MuHa5) ja säveltapailun (MuHa6) syventävät tasot sekä vaihtoehtoisesti joko yleisen musiikkitiedon syventävä taso (MuHa7) tai harmoniaoppi MuHa8). Myös ylemmät tasosuoritukset ovat mahdollisia.
Oppilaiden opinto-ohjelmaan kuuluu olennaisena osana yhteismussisointi; orkesterissa ja/tai erilaisissa yhtyeissä. Tarkemmat tiedot opiskelusta ja opintokokonaisuuksista löytyvät opetussuunnitelmasta.
PÄÄTTÖTODISTUS
Musiikin syventävien opintojen päättötodistuksen oppilas saa suoritettuaan hyväksyttävästi solistisen pääaineen syventävän tason sekä yllä mainitut musiikin perusteet. Musiikin syventävien opintojen päättötodistukseen vaadittavat kurssit suoritetaan keskimäärin 2–4 opintovuoden kuluessa.