Pedagogiikan kehittäminen ja opetusmenetelmien monipuolistaminen digitaalista oppimisympäristöä vahvistaen -hanke 2020 – 2022
Pedagogiikan kehittäminen ja opetusmenetelmien monipuolistaminen digitaalista oppimisympäristöä vahvistaen -hanke oli neljän taiteen perusopetusta antavan oppilaitoksen yhteinen kehittämishanke. Mukana hankkeessa olivat Lappeenrannan kuvataidekoulu, Lappeenrannan Tanssiopisto, Etelä-Savon tanssiopisto ja Savonlinnan musiikki- ja tanssiopisto. Vaikka oppilaitokset toimivat eri taidealoilla, opetuksen digitalisoituminen ja siihen liittyvät tarpeet ovat kaikille samankaltaisia.
Hankkeen tavoitteena oli hankkia kuluneiden vuosien etäopetusjaksoilta kertyneitä kokemuksia ja tietoja erilaisten etäopetusjärjestelyjen vahvuuksista ja kehityskohteista taiteen perusopetuksessa ja kehittää saatujen kokemusten ja ilmenneiden kehittämistarpeiden pohjalta oppilaitosten valmiuksia toteuttaa opetusta teknologian tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntäen jatkossa myös normaalin lähiopetuksen tukena. Koronaepidemian aiheuttaman väliaikaisen etäopetukseen siirtymisen vuoksi tpo- oppilaitokset joutuivat nopealla aikataululla ottamaan käyttöön digitaalisia ratkaisuja opetuksen järjestämisessä. Hyvin harvalla opistolla ja opettajalla oli aiempia käytänteitä ja kokemuksia opetuksen toteuttamiseen tarvittavista sähköisistä sovelluksista tai ohjelmistoista. Hankkeen perusajatuksena oli kartoittaa opettajien kokemusten kautta opetuksessa käytettävien teknisten ratkaisujen toimivuutta ja kehittämiskohteita sekä koulutustarpeita.
Hankkeen toiminnot alkoivat syyskaudella 2020 opettajille suunnatulla kyselyllä, jonka pohjalta kartoitettiin laitteisto- ja koulutustarpeita. Laitehankintoja ja koulutuksia toteutettiin hankkeen aikana esiin tulleiden tarpeiden mukaan. Kevätkaudella 2021 Milka Pajukallio piti kaikkien mukana olleiden oppilaitosten opettajille kaksi koulutustilaisuutta. Koulutustilaisuuksien aiheina olivat vuorovaikutus etäopetuksessa sekä etäopetuksen ongelmatilanteet. Syyskaudella 2022 Leila Ketola piti tanssinopettajille oman koulutuksensa otsikolla Askelia digimaailmaan, jossa aiheena oli digitaalisten opetussovellusten käyttö tanssinopetuksessa. Musiikinopettajille järjestettiin syyskaudella kaksi eri koulutusta, joissa kouluttajana toimi Matti Ruippo. Koulutukset liittyivät etäopetusjärjestelmiin ja erilaisiin ohjelmistoihin sekä sovelluksiin, mm. MuseScore -nuotinnusohjelmaan. Keväällä 2022 Leila Ketola piti vielä yhden kaikille oppilaitoksille yhteisen koulutusaamupäivän, jossa aiheena oli opetuksen digitalisoituminen yleisesti.
Tämän hankkeen aikana toteutetut pedagogiset koulutukset ja laitteistohankinnat sekä niihin liittyneet koulutukset kehittivät ja vahvistivat digitaalisen oppimisympäristön hallintaa ja hyödyntämistä osana oppilaitosten opetustoimintaa.